From 95aca4b4d8fa62815d4bd412fff1a364f842814a Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Ryan Johnson Date: Thu, 29 Apr 2021 16:16:42 -0700 Subject: remove retired locales (#699) --- files/tr/tools/web_console/index.html | 46 ------- files/tr/tools/web_console/rich_output/index.html | 114 ----------------- .../tr/tools/web_console/split_console/index.html | 21 --- .../the_command_line_interpreter/index.html | 142 --------------------- files/tr/tools/web_console/ui_tour/index.html | 31 ----- 5 files changed, 354 deletions(-) delete mode 100644 files/tr/tools/web_console/index.html delete mode 100644 files/tr/tools/web_console/rich_output/index.html delete mode 100644 files/tr/tools/web_console/split_console/index.html delete mode 100644 files/tr/tools/web_console/the_command_line_interpreter/index.html delete mode 100644 files/tr/tools/web_console/ui_tour/index.html (limited to 'files/tr/tools/web_console') diff --git a/files/tr/tools/web_console/index.html b/files/tr/tools/web_console/index.html deleted file mode 100644 index a3044762d3..0000000000 --- a/files/tr/tools/web_console/index.html +++ /dev/null @@ -1,46 +0,0 @@ ---- -title: Web Konsolu -slug: Tools/Web_Console -tags: - - Debugging Guide Tools Turkish - - Türkçe DevOps Web Console Mozilla - - Türkçe Web Development - - Web Machine Türkçe - - Web console Türkçe -translation_of: Tools/Web_Console -original_slug: Araclar/Web_Konsolu ---- -
{{ToolsSidebar}}
- -

 Web Konsolu:

- -
    -
  1. Kayıt bilgileri bir web sayfasıyla ilişkilidir: ağ istekleri, JavaScript, CSS, güvenlik hataları, uyarılar -ve hatalar da-, sayfa içeriğinde çalışan JavaScript kodunda uyarılar ve bilgilendirme mesajları açıkça tutulur.
  2. -
  3. Sayfa içeriğinde JavaScript ifadeleri çalıştırarak bir web sayfasıyla etkileşime girmenizi sağlar
  4. -
- -

{{EmbedYouTube("C6Cyrpkb25k")}}

- -
-
-
-
Web Konsolunu Açmak
-
Web Konsolu nasıl açılır bilgisi.
-
Komut Satırı Tercümanı
-
How to interact with a document using the Console.
-
Bölünmüş Konsol
-
Konsolu diğer araçlarla birlikte kullanın.
-
-
- -
-
-
Konsol mesajları
-
Konsol kayıtlarının detayları.
-
Zengin Çıktı
-
Konsol tarafından kaydedilen nesnelere bakın ve bunlarla etkileşime geçin.
-
Klavye Kısaltmaları
-
Kısayol referansı.
-
-
-
diff --git a/files/tr/tools/web_console/rich_output/index.html b/files/tr/tools/web_console/rich_output/index.html deleted file mode 100644 index 17e558a85e..0000000000 --- a/files/tr/tools/web_console/rich_output/index.html +++ /dev/null @@ -1,114 +0,0 @@ ---- -title: Zengin Çıktı -slug: Tools/Web_Console/Rich_output -translation_of: Tools/Web_Console/Rich_output -original_slug: Araclar/Web_Konsolu/Zengin_Cikti ---- -
{{ToolsSidebar}}
- -

Web konsolu nesneleri yazdırdığında, sadece nesnenin adından daha zengin bir bilgi kümesi içerir. Bilhassa:

- - - -

Türe Özgü Zengin Çıktı

- -

Web konsolu aşağıdakiler dahil birçok nesne türü için zengin çıktı sağlar:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Object
Array
Date
Promise -

-
RegExp
Window
Document
Element
Event
- -

Nesne Özelliklerini İnceleme

- -

Bir nesne konsolda günlüğe kaydedildiğinde yanında genişletilebileceğini belirten dik bir üçgen bulunur. Üçgene tıkladığınızda nesne içeriğini gösterecek şekilde genişletecektir:

- -

- -

Firefox 67'den başlayarak (şu anda Firefox geliştirici'de kullanılabilir) konsolda görüntülenen nesnelerde gezinmek için klavyenizdeki ok tuşlarını kullanabilirsiniz. Sağ ok tuşu bir nesnenin ayrıntılarını açar ve sol ok tuşu açık nesneleri kapatır.

- -

İstek ayrıntılarının incelenmesi

- -

Nesne ayrıntılarını incelemeye benzer şekilde, you can see the details about a network request directly in the console. İsteğin yanındaki oka tıklayın; Ağ İzleyicisi aracındaki Başlıklar paneline eşdeğer olan bir detay paneli açılacaktır.

- -

{{EmbedYouTube("Cj3Pjq6jk9s")}}

- -

Çıktıyı panoya aktar

- -

Konsol penceresinde çıktı aldığınızda, çıktıyı sağ tıklayıp Görünür mesajları panoya aktar seçeneğini seçerek panoya kaydedebilirsiniz:

- -

- -

Bu çıktının tümünü panoya kopyalar. Sonrasında bir belgeye yapıştırabilirsiniz. Çıktı şöyle görünecektir:

- -
console.log(todoList)
-Array(4) [ {…}, {…}, {…}, {…} ]
-debugger eval code:1:9
-undefined
- -

Diziler gibi nesneleri de genişletirseniz, biraz farklı içerik elde edersiniz. Örneğin, yukarıdaki listedeki diziyi genişleterek aşağıdakileri alıyorum:

- -
console.log(todoList)
-(4) […]
-​
-0: Object { status: "Done", description: "Morning Pages", dateCreated: 1552404478137 }
-​
-1: Object { status: "In Progress", description: "Refactor styles", dateCreated: 1552404493169 }
-​
-2: Object { status: "To Do", description: "Create feedback form", dateCreated: 1552404512630 }
-​
-3: Object { status: "To Do", description: "Normalize table", dateCreated: 1552404533790 }
-​
-length: 4
-​
-<prototype>: Array []
-debugger eval code:1:9
-undefined
- -

DOM düğümlerini vurgulama ve inceleme

- -

Fareyi konsol çıktısındaki herhangi bir DOM öğesinin üzerine getirdiğinizde sayfada vurgulanır:

- -

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, konsol çıktısındaki düğümün yanında mavi renkli bir "hedef" simgesi göreceksiniz: seçili düğümü seçerek denetçiye geçmek için tıklayın.

diff --git a/files/tr/tools/web_console/split_console/index.html b/files/tr/tools/web_console/split_console/index.html deleted file mode 100644 index e6ca22812a..0000000000 --- a/files/tr/tools/web_console/split_console/index.html +++ /dev/null @@ -1,21 +0,0 @@ ---- -title: Bölünmüş Konsol -slug: Tools/Web_Console/Split_console -translation_of: Tools/Web_Console/Split_console -original_slug: Araclar/Web_Konsolu/Bolunmus_Konsol ---- -
{{ToolsSidebar}}
- -

Konsolu diğer araçlarla birlikte kullanabilirsiniz. Araç kutusundaki başka bir araçtayken,  Esc'ye tıklayın ya da Araç Çubuğu menüsündeki "Bölünmüş Konsolu Göster"i seçin. Araç kutusu şimdi yukarıda orijinal araç ve altındaki web konsoluyla birlikte gözükecektir.

- -

Bölünmüş konsolu tekrar Esc'ye tıklayarak ya da "Bölünmüş Konsolu Gizle" butonuyla kapatabilirsiniz.

- -

- -

{{EmbedYouTube("G2hyxhPHyXo")}}

- -

Her zaman olduğu gibi,  $0 elementler için Denetçi'de seçilmiş kısaltmalar şeklinde çalışır:

- -

Bölünmüş konsolu hata ayıklayıcı ile birlikte kullandığınızda, konsolun kapsamı o anda çalışan yığın çerçevesidir. Öyleyse fonksiyonda bir kesme noktasına gelirseniz, kapsam işlevin kapsamı olacaktır. İşlevde tanımlanan nesneler için otomatik tamamlama elde edersiniz ve bunları kolayca değiştirebilirsiniz:

- -

diff --git a/files/tr/tools/web_console/the_command_line_interpreter/index.html b/files/tr/tools/web_console/the_command_line_interpreter/index.html deleted file mode 100644 index 12c6d9d405..0000000000 --- a/files/tr/tools/web_console/the_command_line_interpreter/index.html +++ /dev/null @@ -1,142 +0,0 @@ ---- -title: Komut Satırı Tercümanı -slug: Tools/Web_Console/The_command_line_interpreter -translation_of: Tools/Web_Console/The_command_line_interpreter -original_slug: Araclar/Web_Konsolu/Komut_Satiri_Tercumani ---- -
{{ToolsSidebar}}
- -

Web Konsolu'nun komut satırını kullanarak gerçek zamanlı bir şekilde JavaScript ifadelerini yorumlayabilirsiniz.

- -

- -

İfadeleri Giriş

- -

İfadeleri girmek için komut satırına yazmanız ve Enter 'a tıklamanız yeterlidir. çoklu satırlı ifadeleri girmek için, Enter yerine Shift+Enter kullanmalısınız.

- -

Yazdığınız ifade mesaj görüntüleme penceresinde yankılanır ve sonuç şöyle olur:

- -

Console output showing syntax highlighting

- -

Enter tuşuna bastığınızda girişiniz tam gözükmüyorsa, Konsol bunu girişinizi tamamlamanızı sağlayan Shift+Enter kombinasyonu olarak kabul eder.

- -

Örneğin, şöyle yazarsanız:

- -
function foo() {
- -

sonra Enter 'a basarsanız, Konsol girişi hemen gerçekleştirmez ama Shift+Enter tuşlarına basmışsınız gibi davranır, böylelikle işlev tanımı girmeyi bitirebilirsiniz.

- -

Değişkenlere Erişmek

- -

Sayfada tanımlanan değişkenlere erişebilirsiniz, hem pencere gibi yerleşik değişkenlere hem de jQuery gibi JavaScript tarafından eklenen değişkenlere:

- -

Otomatik Tamamlama

- -

Komut satırı otomatik tamamlama içerir: ilk birkaç harfi girin ve olası tamamlamalar ile bir açılır pencere görünür:

- -

- -

Öneriyi kabul etmek için Enter, Tab ya da sağ ok tuşunu kullanın, farklı bir öneriye geçmek için ise yukarı aşağı oklarını kullanın, ya da önerilerden hiçbirini beğenmiyorsanız yazmaya devam edin.

- -

Konsol otomatik tamamlama önerileri büyük/küçük harf duyarlı değildir.

- -

Konsol,mevcut olarak yürütülen yığın çerçevesinin kapsamından tamamlamalar önerir. Bu şu anlama gelir, bir fonksiyonda kesme noktasına ulaşırsanız, fonksiyondaki yerel nesneler için otomatik tamamlama elde edersiniz.

- -

Otomatik tamamlama önerilerini dizi elemanları için de alırsınız:

- -

Değişkenleri tanımlamak

- -

Kendi değişken ve fonksiyonlarınızı tanımlayıp sonra onlara erişebilirsiniz:

- -

Console output showing syntax highlighting

- -

Girdiğiniz metin, yorumlandıktan sonra sözdizimi kurallarınca vurgulama özelliğine sahip olacaktır.

- -
-

Not: Erişilebilirlik özellikleri etkinleştirilmişse, sözdizimi kuralları vurgulanması(syntax highlighting) tarayıcınızda gözükmez.

-
- -

Komut Geçmişi

- - - -

Komut satırı yazdığınız komutları hatırlar: geçmişinizde ileri veya geri gitmek için yukarı veya aşağı oklarını kullanın.

- -

Komut geçmişi oturumlar arası kalıcıdır. Geçmişi silmek için, sclearHistory() yardımcı fonksiyonunu kullanın.

- -

Firefox 65 ile başlanarak, Linux ve Mac'te veya Windows'ta PowerShell'de olduğu gibi komut satırı geçmişinde ters bir arama başlatabilirsiniz.

- -

Ters aramayı başlatmak için Windows ve Linux'ta F9, Mac'te Ctrl + R tuşlarına basın.

- -

- -

Konsolun altındaki giriş kutusuna aramak istediğiniz metni girin. Aradığınız komutu yazmaya başlayın, ilk eşleşme konsolda gösterilecektir. Tekrar tekrar  Ctrl + R (F9 Windows ve Linux'ta) yazmak, eşleşmeler arasında geriye doğru dönecektir.

- -

- -

Geriye doğru aramayı başlattıktan sonra, eşleşme listesinde ileriye bakmak için Ctrl + S (Shift + F9 Windows ve Linux'ta) tuşlarını kullanabilirsiniz. İstediğiniz komutu bulduğunuzda, ifadeyi çalıştırmak için Return (Enter) tuşuna basın.

- -

Iframe'lerle çalışmak

- -

Bir sayfada gömülü iframe'ler varsa, konsolun kapsamını belirli bir iframe olarak değiştirmek için cd() komutunu kullanabilirsiniz ve sonrasında bu iframe tarafından barındırılan belgede tanımlanan işlevleri çalıştırabilirsiniz. cd() kullanarak bir iframe seçmenin üç yolu vardır: 

- -

 iframe DOM öğesini iletebilirsiniz:

- -
var frame = document.getElementById("frame1");
-cd(frame);
- -

Iframe ile eşleşen bir CSS seçiciyi geçebilirsiniz:

- -
cd("#frame1");
- -

Iframe 'in global pencere nesnesini iletebilirsiniz:

- -
var frame = document.getElementById("frame1");
-cd(frame.contentWindow);
-
- -

İçeriği tekrar üst düzey pencereye geçirmek için, argüman olmadan cd() işlevini çağırın:

- -
cd();
- -

Örneğin, iframe yerleştiren bir belgemiz olduğunu varsayalım:

- -
<!DOCTYPE html>
-<html>
-  <head>
-    <meta charset="UTF-8">
-  </head>
-  <body>
-    <iframe id="frame1" src="static/frame/my-frame1.html"></iframe>
-  </body>
-</html>
- -

Iframe yeni bir fonksiyon tanımlar:

- -
<!DOCTYPE html>
-<html>
-  <head>
-    <meta charset="UTF-8">
-    <script>
-      function whoAreYou() {
-        return "I'm frame1";
-      }
-   </script>
-  </head>
-  <body>
-  </body>
-</html>
- -

Bağlamı şu şekilde iframe olarak değiştirebilirsiniz:

- -
cd("#frame1");
- -

Şimdi global pencerenin belgesinin iframe olduğunu fark edeceksiniz:

- -

Ve, iframe'de tanımlanan işlevi çağırabilirsiniz:

- -

- -

Yardımcı Komutlar

- -

{{ page("en-US/docs/Tools/Web_Console/Helpers", "The commands") }}

diff --git a/files/tr/tools/web_console/ui_tour/index.html b/files/tr/tools/web_console/ui_tour/index.html deleted file mode 100644 index dff0f7bafc..0000000000 --- a/files/tr/tools/web_console/ui_tour/index.html +++ /dev/null @@ -1,31 +0,0 @@ ---- -title: Web Konsolu'nu Açmak -slug: Tools/Web_Console/UI_Tour -translation_of: Tools/Web_Console/UI_Tour -original_slug: Araclar/Web_Konsolu/Web_Konsolunu_Acmak ---- -
{{ToolsSidebar}}
- -

Web Konsolu'nu açmak için:

- - - -

Araç Kutusu alt kısımda gözükecektir, tarayıcı penceresinin solunda veya sağında (yerleştirme ayarlarınıza bağlı olarak), Web konsolu aktif edilir. (DevTools toolbar'da "Konsol" olarak adlandırılır.):

- -

- -

Web Konsolu'nun arayüzü dört yatay bölüme ayrılmıştır:

- - - -
-

Not: Konsolun içeriğini  Ctrl + Shift + L  (Windows, macOS, ve Linux'ta) veya Cmd + K  (macOS'da) klavye komutlarıyla temizleyebilirsiniz.

-
-- cgit v1.2.3-54-g00ecf