--- title: JavaScript slug: Glossary/JavaScript tags: - JavaScript - Programlama - Temel Bilgiler translation_of: Glossary/JavaScript ---
JavaScript (JS) çoğunlukla kullanıcı bilgisayarı üzerinde, web sayfalarına dinamik işlev kazandırmak amaçlı kullanılan, ama aynı zamanda Node.js gibi paketler aracılığı ile ağ sunucuları üzerinde de çalışabilen bir programlama dilidir.
JavaScript dilini Java programlama dili ile karıştırmayın. Hem "Java", hem de "JavaScript" Oracle şirketinin gerek Amerika'da, gerekse diğer ülkelerde kayıtlı ticari markalarıdır. Fakat, bu iki programlama dilinin birbirinden farklı yazılım kuralları, anlamsal karşılıkları, ve kullanım amaçları vardır.
Brendan Eich tarafından (o zamanlar Netscape şirketinin bir çalışanıyken) sunucu bilgisayarları üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan JavaScript, kısa bir süre sonra, Eylül 1995'de, Netscape Navigator internet tarayıcısının 2.0 sürümünde yerini aldı. Yayınlandıktan hemen sonra büyük bir ilgi gördü ve {{glossary("Microsoft Internet Explorer", "Internet Explorer 3.0")}} JavaScript desteğini Ağustos 1996 yılında JScript adı altında tanıttı.
1996 senesinin Kasım ayında, Netscape şirketi JavaScript'i sektör içinde bir standart haline getirmek için ECMA International isimli bilişim ve iletişim standartları organizasyonu ile çalışmaya başladı. O zamandan günümüze, ECMA-262 teknik şartnamesi altında tanımlanıp, ECMAScript adı altında bir standart haline gelmiştir. Haziran 2017 tarihi itibariylede en yenisi olan 8'nci sürümü kullanıma sunulmuştur.
JavaScript çoğunlukla internet tarayıcıları üzerinde kullanılır ve yazılımcılara internet sayfalarının yapılarını {{Glossary("DOM")}} aracılığı ile, sayfa içeriklerini {{Glossary("AJAX")}} ve {{Glossary("IndexedDB")}} kullanarak değiştirebilme, {{Glossary("canvas")}} kullanarak sayfa üzerinde grafik çizebilme, kullanıcı cihazları ile çeşitli {{Glossary("API","APIs")}}'ler kullanarak iletişim kurabilmek gibi daha nice imkanlar sunar. İnternet tarayacılarının son zamanlarda {{Glossary("API","APIs")}} uygulamalarında gerçekleştirdikleri gelişim ve performansa borçlu kalarak; JavaScript dünyanın en çok kullanılan dillerinden bir tanesidir.
Bugün JavaScript, çok popüler olan ve internet tarayıcıları dışında, bir çok sistemde çalışabilen Node.js platformu ile sunucu bilgisayarlarına geri dönmüştür. Node.js size JavaScript dili ile yazdığınız programları hem bilgisayar üzerinde çalıştırma imkanı sunar, hemde {{Glossary("HTTP")}} ve {{Glossary("Web Sockets")}} teknolojilerini kullanarak tam sürüm sunucular geliştirmenizi sağlar.