--- title: Eklentiler slug: Mozilla/Add-ons tags: - Eklentiler - Landing - Mozilla - uzantılar translation_of: Mozilla/Add-ons original_slug: Mozilla/Eklentiler ---
Eklentiler, Gecko-tabanlı uygulamalara (Firefox,SeaMonkey ve Thunderbird gibi) yeni fonksiyonellikler eklerler. İki çeşit ana eklenti tipi vardır: Uzantılar, uygulamaya yeni özellikler eklerler, ve Temalar ise kullanıcı arayüzünü modifiye ederler.
Her iki eklenti tipi için Mozilla, AMO diye bilinen, addons.mozilla.org'da bir dizinde çalışır. AMO'ya gönderdiğiniz eklentiler, gözden geçirilir ve incelemeyi geçtikten sonra kullanıcılara uygun hale gelir. Eklentiler AMO'ya gönderilmek zorunda değildir, ama gönderilirse, kullanıcılar gözden geçirilmiş eklentilere güvenebilirler ve kullanışlı eklentiler için bir kaynak olan AMO görünürlüğünden faydalanabilirsiniz.
Eklentiler, onları barındıran uygulamanın davranışını büyük ölçüden etkileyebilirler. Bu sebeple eklentilerin, kullanıcılara iyi bir deneyim sağlamasına yardım etmek için kuralları geliştirdik.Bu kurallar, eklenti addons.mozilla.org'da barındırılsın ya da barındırlmasın, bütün eklentiler için geçerlidir.
Uzantılar, Firefox ve Thunderbird gibi Mozilla uygulamarına yeni fonksiyonellikler eklerler. Sekmeleri yönetmek için farklı bir yol gibi yeni özellikler ekleyebilir veya belirli web sitelerinin kullanılabilirliğini ve güvenliğini atırmak için web içeriğini değiştirebilirler.
Uzantıları yaratabileceğiniz üç farklı teknik vardır: Add-on SDK-tabanlı uzantılar, manüel olarak önyüklenmiş yeniden başlatma gerektirmeyen uzantılar, legacy uzantılar.
WebExtensions
Biz, WebExtensions olarak adlandırılan ve Firefox için ve aynı zaman Google ve Opera tarafından kullanılanılan sistemlerle büyük ölçüde uyumlu olacak, eklenti geliştirmenin yeni bir yolu olan bir sistem üzerinde çalışıyoruz.
Gelecekte, Firefox için tercih edilen bir uygulama geliştirme yolu olacaktır.
Şu anda bu uygulama deneyseldir, ama yine de bir göz atmak isterseniz see the docs here bağlantısından dökümanlara ulaşabilirsiniz.
Eğer yapabiliyorsanız, yeniden başlatma gerektirmeyen mekanızmayı kullanan Add-on SDK-tabanlı tekniği kullanmak uygundur, eğer bu teknik sizin ihtiyacınız için yeterli değilse, manuel olanı, JavaScript API'leri kullanmayan ikinci yöntemi uygulayın.
Teknik seçiminde daha fazla bilgi için, okuyun comparison.
Eklenti geliştirmede, hangi satırlarda hatalar yapıldığını görmek hata ayıklama olmadan mümkün değildir. Masaüstü için Setting Up a Development Environment, mobil için(Android/iOS) Debugging Firefox for Android with WebIDE 'ya göz atın. Mobil cihazlarda meydana gelen hataları yakalamak için masaüstü tarayıcı araçlarından WebIDE kullanılır.
Uzantınızı hangi teknikle geliştirdiğinizin önemi olmamasına rağmen, mümkün olduğunca iyi bir kullanıcı deneyimi sağlaması için birkaç yönerge vardır.
Çoğu dokümantasyon, masaüstü Firefox için geliştirme yapıyor olduğunuz varsayar. Eğer diğer bir Gecko tabanlı uygulama için geliştirme yapıyorsanız, bilmeniz gereken başlıca farklılıklar vardır.
Temalar, kullanıcı arayüzünü ihtiyaca göre düzenleyebileceğiniz eklentilerdir. İki çeşit tema vardır: Lightweight temalar ve complete temalar.
Lightweight temalar, diğerine göre uygulanması daha basittir, fakat sağladığı düzenleme alanı çok limitlidir.
Complete temalar ile kullanıcı arayüzünde daha derin modifikasyonlar yapabilirsiniz. Complete temaların dökümantasyonu güncel değildir, ancak olası güncelleştirmeler aynı linke bağlıdır.
Search engine plugins basit ve özel bir çeşit eklenti tipidir: arama alanına yeni bir arama motoru eklerler.
Plugins help the application understand web content that it does not natively support. NPAPI plugins are a legacy technology and new sites should not use them. In general, plugins are not available on most modern mobile systems including, and websites should transition away from using plugins.